10 fakte interesante rreth trupit njeriut..

10 fakte interesante rreth trupit njeriut..

Trupi ynë është kjo makinë mahnitëse e krijuar për të kryer funksionet më të ndërlikuara: ai mund të rigjenerojë veten, të shkojë deri në gjasa ekstreme për të na mbajtur të sigurt dhe madje të krijojë jetë. Nuk është çudi që ne po zbulojmë vazhdimisht fakte të reja që na lënë të mahnitur.

Më poshtë do të gjeni disa fakte që ndoshta nuk i keni ditur, sipas Bright Side.

Trupi i femrës ka qelizat më të mëdha, ndërsa mashkulli më të voglat

Qeliza më e madhe në trupin e femrës është qeliza vezë, e njohur edhe si veza, dhe është aq e madhe sa mund të shihet pa nevojën e mikroskopit. Nga ana tjetër, qelizat e spermës janë më të voglat në trupin e mashkullit. Kjo thjesht dëshmon se madhësia nuk ka rëndësi pasi që të dyja luajnë një rol jetik në procesin e riprodhimit.

Mund të keni zbokth rreth hundës.

Dermatiti seborrheik është një gjendje e lëkurës që shfaqet si lëkurë e kuqe, e krisur, me kruarje në lëkurën e kokës dhe zona të tjera të yndyrshme të trupit si fytyra, anët e hundës, vetullat, veshët, qepallat dhe gjoksi. Lajmi i mirë është se nuk është ngjitës dhe nuk shkakton ndonjë dëm serioz në trup.

Gjatë 10 viteve, trupi juaj do të ketë rigjeneruar një skelet krejtësisht të ri.

Rimodelimi është një proces që nënkupton heqjen e pjesëve të vjetra të kockave dhe zëvendësimin e tyre me inde të reja, dhe këtë e bën çdo 10 vjet.

Trupi juaj prodhon pështymë të mjaftueshme në ditë për të mbushur një kuti kartoni të qumështit.

Megjithëse kjo nuk është diçka për të cilën qëndroni zgjuar natën duke menduar, por trupi juaj prodhon rreth 0,5 dhe 1,5 litra pështymë në ditë në kushte normale. Kjo është në të vërtetë e rëndësishme pasi pështyma luan një rol jetik në luftimin e infeksioneve orale dhe ruajtjen e shëndetit të përgjithshëm të gojës.

Smalti i dhëmbëve tuaj është po aq i fortë sa ai i peshkaqenit.

Është substanca më e fortë në trupin tuaj dhe funksionon si një barrierë mbrojtëse kundër baktereve dhe acideve të dëmshme që mund të sulmojnë dhëmbët. Duket se ne kemi diçka të  përbashkët me grabitqarët më të frikshëm në oqean: dhëmbët e peshkaqenit dhe të njeriut janë po aq të fortë. Fatkeqësisht, ato nuk janë po aq të mprehta.

Acidi i stomakut mund të tret pothuajse çdo gjë, përveç plastikës.

Me një  nivel pH prej 1, acidi gastrik është një nga substancat më acide që mund të gjeni. Fakti i çuditshëm është se, edhe pse mund të shpërndajë metalin, këto enzima nuk mund të shpërndajnë plastikën .

Qimet e vogla në hundë vazhdojnë të lëvizin pasi të vdisni.

Ato quhen qerpikët e hundës dhe, sado të padurueshme që mund të jenë, ato i shërbejnë më shumë se një qëllimi. Ato veprojnë si një  pengesë për të parandaluar hyrjen e patogjenëve në trup. Ajo që është interesante është se këto qime të vogla përdoren gjithashtu për të  zbuluar kohën e vdekjes, pasi ato mund të vazhdojnë të lëvizin deri në 20 orë pas vdekjes.

Një pjesë e madhe e asaj që hiqni kur pastroni është lëkura juaj.

Rezulton se i gjithë pluhuri që keni pastruar në shtëpinë tuaj nuk është papastërti, por lëkurë e vërtetë e vdekur. Nga miliarda qeliza të lëkurës që kemi – 30,000 dhe 40,000 prej tyre bien çdo orë. Le të jemi mirënjohës që janë të padukshëm me sy të lirë.

Keni mjaftueshëm hekur në trupin tuaj për të bërë një gozhdë.

Njerëzit kanë rreth 4 gr hekur në trupin e tyre, ku shumica e tij vjen nga qelizat e kuqe të gjakut. Nëse përqendroni të gjithë hekurin në trupin tuaj, besohet se do të përmbajë një sasi të ngjashme me atë të një  gozhdë .

Ndryshimi i ngjyrës së syve 

Kur kaloni nëpër një trazirë të emocioneve, trupi liron një hormon që ndryshon madhësinë e bebes së syrit, dhe duke bërë kështu që ngjyra e syve tuaj herë pas herë të bëhet më e thellë.