A e dini se cili është mekanizmi që shkakton urinë

si shkaktohet uria

A e dini se cili është mekanizmi që shkakton urinë

Studiuesit në Yale dhe Harvard studiuan veprimin e leptinës, hormonit të urisë, duke i hapur rrugën strategjive të reja kundër obezitetit

Si e kupton truri ynë se rezervat e energjisë po mbarojnë dhe ne kemi nevojë për tu ushqyer? Thënë më thjeshtë, si lind ndjesia e urisë? Përgjigja është në leptin, një hormon i prodhuar nga qelizat yndyrore, i cili është përgjegjës për informimin e trurit kur rezervat e ruajtura janë drejt fundit. Mund të ndodhë pas disa orësh agjërimi ose gjatë një diete me kalori të ulët. Me pak fjalë, kur nivelet e leptinës në gjak ulen, truri e kupton që ka nevojë për tu ushqyer dhe ne e kuptojme sepse na shtohet oreksi.

Jo vetëm truri:
Në një studim të fundit të botuar në revistën PNAS, studiuesit amerikanë Yale dhe Harvard vrojtuan më nga afër marrëdhëniet midis leptinës dhe shtimit të peshës, duke i hapur rrugën strategjive të reja kundër obezitetit. Deri më tani besohej se përqendrimet e ulëta të leptinës ishin ndjerë nga neuronet e hipotalamusit, të cilat nga ana e tyre shkaktuan një seri përgjigjesh, dhe se këto neurone funksionojnë vetëm përmes qarqeve brenda sistemit nervor qendror.

Roli i gjëndrave endokrine:
Studimi i sapo botuar, megjithatë, tregon se fenomeni nuk ndikon vetëm në tru – siç mendohej më parë – por gjithashtu përfshin sistemin endokrin. Një sistem që përfshin gjëndrat e hipofizës dhe veshkave, të cilat sekretojnë një hormon tjetër, kortikosteronin, i cili rregullon energjinë, përgjigjet ndaj stresit dhe marrjen e ushqimit.

Zinxhiri i urisë:
Duke kryer disa studime me minjtë në laborator, studiuesit zbuluan se agjërimi fillimisht aktivizon receptorët për leptinën nivelet e hipotalamusit. Nga ana tjetër, hipotalamusi shkakton boshtin e hipofizës-adrenale, e cila çon në sekretimin e kortikosteronit. Prodhimi i këtij hormoni çon në aktivizimin e neuroneve AgRP që ndezin stimulimin e urisë. Autorët theksojnë se ky zinxhir ngjarjesh është i domosdoshëm në mënyrë që leptina të mund të stimulojë urinë kur ushqimi është i kufizuar.

Çfare rrugësh hapen?
Studimi, sipas studiuesve, zbulon funksionimin e leptinës dhe mënyrën në të cilën sistemi endokrin ndërmjetëson efektin e tij për të rregulluar marrjen e ushqimit në kushte urie. Për më tepër, sugjeron që neuronet AgRP mund të jenë shënjestra e një klase të re të ilaçeve për trajtimin e mbipeshes.