Çfarë dihet deri tani për nënvariantin BA.2 të Omicron?

Çfarë dihet deri tani për nënvariantin BA.2 të Omicron?

Varianti shumë i transmetueshëm Omicron tani përbën gjysmën e infeksioneve në botë. Por Omicron është një term ombrellë për disa linja të lidhura ngushtë të koronavirusit SARS-CoV-2, më i zakonshmi prej të cilëve është linja BA.1. Tani më shumë vende, veçanërisht në Azi dhe Evropë, po raportojnë një rritje të rasteve të nxitura nga BA.2.

Ndërsa BA.2 duket të jetë më i transmetueshëm se variantet e mëparshme, nuk ka ende të dhëna që sugjerojnë se është më i rëndë. Pra, sa duhet të jemi të shqetësuar për këtë variant në zhvillim? Ja çfarë dimë për të. Ndërsa viruset ndryshojnë në variante të reja, ato ndonjëherë ndahen ose degëzohen në nënlinja. Varianti Delta, për shembull, përfshin 200 nënvariante të ndryshme.

E njëjta gjë ndodhi me Omicron, i cili përfshin linjat BA.1, BA.2, BA.3 dhe B.1.1.529. BA.1 përbën shumicën e rasteve raporton “BBC”. Sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë , gati 99% e ADN-së virale të dorëzuar në bazën globale të të dhënave GISAID që nga 25 janari u identifikua si ky nënvariant. Nuk është e qartë se nga e ka origjinën BA.2, por për herë të parë u zbulua në Filipine në nëntor.

Nënvarianti i Omicron është zbuluar në 57 vende tani dhe në disa vende BA.2 përbën më shumë se gjysmën e rasteve të renditura Omicron, thotë OBSH. Sipas Institutit Serumit Statens të Danimarkës, infeksionet BA.2 u rritën në rreth gjysmën e rasteve të raportuara me Covid në vend në janar. India është një tjetër vend ku BA.2 po zëvendëson me shpejtësi variantin Delta dhe Omicron BA.1, sipas biologut molekular Bijaya Dhakal.

Departamenti i Shëndetësisë i Filipineve tha se nënlinja BA.2 ishte tashmë e përhapur në mostrat që mori në fund të janarit. Në Angli, më shumë se 1,000 raste të konfirmuara të BA.2 janë identifikuar, sipas Agjencisë së Sigurisë Shëndetësore të Mbretërisë së Bashkuar. Ai është caktuar një “variant nën hetim” nga autoritetet shëndetësore britanike, që do të thotë se ata po e vëzhgojnë nga afër, por nuk janë tepër të shqetësuar për të.

Një studim i veçantë në Mbretërinë e Bashkuar gjeti gjithashtu transmetueshmëri më të lartë për BA.2 krahasuar me BA.1. Por vlerësimi paraprak nuk gjeti asnjë provë që vaksinat do të ishin më pak efektive kundër sëmundjeve simptomatike për secilin nënvariant. Nuk ka të dhëna që sugjerojnë se BA.2 çon në sëmundje më të rëndë sesa nënvariantet e mëparshme të Omicron.

“Duke parë vendet e tjera ku BA.2 tani po kalon, ne nuk po shohim ndonjë goditje më të madhe në shtrimin në spital sesa pritej,” thotë doktori Boris Pavlin i OBSH-së. Ashtu si variantet e mëparshme, ekspertët besojnë se vaksinat do të vazhdojnë të jenë shumë efektive kundër sëmundjeve të rënda, shtrimit në spital dhe vdekjeve./ BBC