Çfarë duhet të dini rreth AstraZeneca, vaksinës kundër COVID-19

astrazeneca

Çfarë duhet të dini rreth AstraZeneca, vaksinës kundër COVID-19

Vaksina AstraZeneca u vlerësua për efektshmërinë e saj, në koston dhe avantazhet e saj. Por nëpër vende të ndryshme të botës kanë lindur pyetje rreth efikasitetit të saj!

Pse Danimarka dhe Norvegjia e kanë pezulluar përdorimin e vaksinës AstraZeneca?

Ministria daneze e Shëndetësisë njoftoi se do të ndërpresë përdorimin e vaksinës AstraZeneca për momentin, shkruan DW, transmeton Albanian Post.

Kjo vjen pasi “raportet e mpiksjeve të rënda të gjakut tek njerëzit e vaksinuar me vaksinën AstraZeneca COVID-19”, tha ministria në një deklaratë për medie.

“Ne kemi nevojë për sqarime përpara se të vazhdojmë të përdorim vaksinën nga AstraZeneca,” tha Soren Brostrom, Drejtori i Përgjithshëm i Autoritetit Danez të Shëndetësisë, i cili mban pozitën e këshilltarit në Ministrinë e Shëndetësisë të Danimarkës.

Agjencia Evropiane e Barnave (EMA) po shqyrton vaksinën AstraZeneca. Sfondi i hetimit është një vdekje ende e pashpjegueshme në Danimarkë në lidhje me një vaksinim. “Për momentin nuk mund të përjashtohet nëse ekziston një lidhje midis vaksinës dhe mpiksjes së gjakut,” thonë burime nga Ministria e Shëndetësisë.

Ndërkohë, Norvegjia e ka ndjekur shembullin si rezultat i çështjes në Danimarkë dhe ka vendosur që vaksinën AstraZeneca ta lë pezull përkohësisht.

Në një deklaratë për shtyp, Geir Bukholm, Drejtor i Divizionit të Kontrollit të Infeksionit dhe Shëndetit Mjedisor në Institutin Norvegjez të Shëndetit Publik (NIPH), tha se kjo ishte një masë paraprake.

“Ne do të presim për informacion për të parë nëse ekziston një lidhje midis vaksinës dhe këtij rasti” shtoi Bukholm.

Ndërkohë Sara Viksmoen Watle, një mjeke e vjetër e NIPH tha se instituti i saj “tani po shqyrtonte me kujdes të gjitha efektet anësore të raportuara pas vaksinës AstraZeneca dhe vaksinave të tjera të koronavirusit”.

Përveç kësaj, ajo tha ata gjithashtu po shikojnë nëse do të gjejnë indikacione të tjera të rritjes së kushteve të caktuara në regjistrat shëndetësorë që mund të jenë efekte anësore.

EMA – tha të mërkurën se aktualisht nuk ka asnjë rast të njohur me përfundim fatal të shkaktuar nga një vaksinim i koronavirusit.

Dyshimi është hedhur mbi efikasitetin e vaksinës COVID-19 të AstraZeneca pas vendimit të Afrikës së Jugut për të ndaluar përhapjen e saj.

Sa efektive është vaksina AstraZeneca kundër variantit të Afrikës së Jugut të COVID-19?

Një provë e vogël me 2,000 njerëz në Afrikën e Jugut zbuloi se vaksina AstraZeneca siguronte “mbrojtje minimale” kundër sëmundjes së COVID-19 nga varianti i koronavirusit B.1.351, i identifikuar për herë të parë në Afrikën e Jugut. Ky variant po shkakton shumicën e infeksioneve brenda vendit.

Askush nga njerëzit provues nuk vdiq, nuk u sëmur rëndë ose nuk u desh të shtrohej në spital.

Efikasiteti kundër COVID-19 që del nga varianti B.1.351 nuk u vlerësua në studim sepse pjesëmarrësit ishin në rrezik më të ulët, thanë studiuesit në analizën e tyre të bërë në kuadër të Universitetit të Witwatersrand në Johannesburg.

Organizata Botërore e Shëndetësisë ka rekomanduar përdorimin e vaksinës AstraZeneca edhe nëse variante të ndryshme paraqiten në botë.

“Vendet duhet të kryejnë një vlerësim të rrezikut të përfitimit në përputhje me situatën lokale epidemiologjike duke përfshirë shkallën e varianteve të virusit që qarkullojnë”, thuhet në rekomandimet e publikuara nga kjo organizatë.

Rekomandimet e OBSH-së deklarojnë se provat indirekte janë në përputhje me mbrojtjen ndaj COVID-19  dhe vlerësimet klinike të vazhdueshme do të nevojiten për ta demonstruar këtë.

Ndryshe, sipas gazetës Financial Times – AstraZeneca tha se beson se vaksina e saj mund të mbrojë kundër sëmundjeve të rënda dhe  COVID-19.

“Aktiviteti i antitrupave neutralizues është ekuivalent me atë të vaksinave të tjera COVID-19 që kanë demonstruar aktivitet kundër sëmundjes më të rëndë, veçanërisht kur intervali i dozimit optimizohet në 8-12 javë”, raportoi AstraZeneca.

Vaksina AstraZeneca do të sigurojë ende një mbrojtje kundër variantit B.1.351 sepse antitrupat e krijuar pas vaksinimit do të njohin pjesë të variantit të virusit dhe do t’i bllokojnë ato.

Sarah Pitt, një lektore kryesore në Universitetin e Brighton-it dhe në Institutin me bazë në Mbretërine e Bashkuar, tha për DW se – “Nuk është se nuk funksionon fare, thjesht nuk është aq mirë”.

“Variantet me të cilat ndeshet një person dhe sa imunitet krijon një person, mund të ndikojnë në atë se sa i mbron vaksina”, thotë Pei-Yong Shi, një profesor i mikrobiologjisë në Universitetin e Teksasit.

Tutje, Shi, shtoi se:

“Ne kemi një mbrojtje mbrojtëse pas vaksinimit,” tha Shi. “Ndoshta do të merrni një sëmundje shumë të vogël, por është më mirë sesa të mos vaksinoheni”.

Sa efektive është vaksina AstraZeneca kundër varianteve të tjera të virusit?

Vaksina AstraZeneca është gjetur të jetë 76% efektive kundër koronavirusit origjinal pas dozës së parë. Kur jepet një dozë e dytë 12 javë ose më shumë pas dozës së parë, efikasiteti rritet në 82%. Vaksina gjithashtu është zbuluar se zvogëlon kohëzgjatjen e derdhjes dhe ngarkesës virale, e cila mund të ngadalësojë transmetimin e virusit.

Një studim i vaksinës AstraZeneca kundër variantit B.1.1.7, i raportuar së pari në Mbretërinë e Bashkuar, zbuloi se efikasiteti ishte jo i ulët.

 A duhet të merrni vaksinën AstraZeneca nëse ju ofrohet?

OBSH ka rekomanduar përdorimin e vaksinës AstraZeneca për të gjitha moshat që nga 18 vjeç e më lart, edhe nëse ekzistojnë variante të tjera të koronavirusit.

OBSH gjithashtu bëri rekomandime për njerëzit me sëmundje shoqëruese që rrisin rrezikun e COVID-19 të rëndë, njerëzit që jetojnë me HIV dhe kushte auto imune dhe gratë shtatzënë.

Njerëzit me një histori të reaksionit alergjik të rëndë ndaj ndonjë përbërësi të vaksinës nuk duhet ta marrin atë.

Si, Shi ashtu edhe Pitt, theksuan se vaksina nuk është përgjigjja e vetme për pandeminë. Njerëzit duhet të vazhdojnë të ndjekin rregulloret e COVID-19 si distancimi shoqëror, duke mbajtur maska ​​dhe duke larë duart rregullisht.