Dieta Ketogjenike po përhapet shumë, por a është e sigurt

Dieta Ketogjenike

Dieta Ketogjenike po përhapet shumë, por a është e sigurt

Një menyrë e re për humbjen ekstreme në peshë po bie në sy në disa pjesë të Shteteve të Bashkuara. Quhet “dieta e keto”.

Njerëzit që promovojnë dietën thonë se përdor sistemin e vetitë të djegies së dhjamit të trupit për të ndihmuar njerëzit të humbin peshë të konsiderueshme në aq pak sa 10 ditë.

Dihet gjithashtu se ndihmon në moderimin e simptomave të fëmijëve me epilepsi, megjithëse ekspertët nuk janë plotësisht të sigurt pse funksionon.

Përkrahësit thonë se dieta mund të prodhojë humbje të shpejtë të peshës dhe t’i sigurojë një personi më shumë energji.

Sidoqoftë, kritikët thonë se dieta është një mënyrë jo e shëndetshme për të humbur peshë dhe në disa raste mund të jetë e rrezikshme.

 

Kritikët thonë se dietat e tipit keto zakonisht funksionojnë vetëm në një afat të shkurtër dhe mund të jenë jo të shëndetshme.

Për fillestarët, shumica e peshës së humbur është pesha e ujit, sipas Lisa Cimperman, R.D.N., një dietologe klinike në Qendrën Mjekësore Universitare të Klinikës Universitare në Cleveland, Ohio, dhe një zëdhënës i Akademisë së Ushqyerit dhe Dietikës.

“Pasi trupi juaj të hyjë në ketosis, ju gjithashtu filloni të humbni muskujt, bëheni shumë të lodhur dhe përfundimisht hyni në gjendje të uritur. Atëherë bëhet akoma edhe më e vështirë të humbasësh peshë, ”tha Cimperman për Healthline.

Mawer tha se ai nuk beson se dieta e keto shkakton humbje të muskujve. Ai bëri kujdes që nuk është optimale për dikë që përpiqet të fitojë muskuj.

Ekspertë të tjerë të intervistuar nga Healthline kishin fjalë më të forta kujdes.

“Dietat Keto duhet të përdoren vetëm nën mbikëqyrjen klinike dhe vetëm për periudha të shkurtra,” tha Francine Blinten, R.D., një nutricionist klinik i certifikuar dhe konsulent i shëndetit publik në Old Greenwich, Connecticut, për Healthline. “Ata kanë punuar me sukses në disa pacientë me kancer, së bashku me kimioterapinë për të tkurrur tumoret dhe për të zvogëluar konfiskimet mes njerëzve që vuajnë nga epilepsia.”

Në popullatën e përgjithshme, Blinten tha se një dietë me keto duhet të konsiderohet vetëm në raste ekstreme.

“Mund të bëjë më shumë dëm sesa mirë. Mund të dëmtojë zemrën, e cila është gjithashtu një muskul, ”shpjegoi ajo.

Dokush me diabet tip 2 mund të përfitojë nga humbja e peshës dhe një dietë e reduktuar nga karboni sepse do të përmirësojë ndjeshmërinë ndaj insulinës, shpjegoi Cimperman.

“Por ka shumë mënyra të tjera për ta bërë atë përveç një diete të zbehtë që nuk do ta mbajë peshën jashtë për një kohë të gjatë,” tha ajo.

Blinten, i cili ka përdorur një dietë me keto për disa pacientë me kancer në rrethana specifike, paralajmëroi: “njerëzit do të bëjnë asgjë për të hequr peshën.” Sidoqoftë, një dietë me keto do të bëjë më shumë dëm sesa të mirë për shumicën e pacientëve, veçanërisht nëse ata keni ndonjë problem themelor të veshkave ose mëlçisë.

“Njerëzit po e përdorin këtë për arsye kozmetike, por është kaq ekstreme sa është e rrezikshme,” tha ajo.