Johnson & Johnson dhe skandali i produkteve me asbest

Johnson & Johnson

Johnson & Johnson dhe skandali i produkteve me asbest

Johnson & Johnson filloi tërheqjen e parë në treg të një produkti pudre për bebe dhe fëmijë për shkak të pranisë së gjurmëve të asbestit. Papastërtitë e substancës kancerogjene janë konstatuar në testet e kryera nga administrata e Ushqimit dhe ilaçeve (FDA): kjo është tërheqja e parë e një pudre nga J&J, e cila gjithmonë ka mohuar ndotjen me papastërtitë toksike të produkteve të saj. Kodi i modelit të tërhequr është #22318RB, përfshin 33,000 pako të blera në internet nga një shitës me pakicë i paidentifikuar.

Kompania është në qendër të mijëra ankesave dhe padive të konsumatorëve për shkak të kancerit dhe dëmtimeve të tjera shëndetësore që i atribuohen përdorimit të produkteve J & J talc. FDA ka gjetur gjurmë të ‘asbestit krizotil’, i cili është baza e prodhimit të asbestit. J&J e ka bërë të ditur që ka filluar një “hetim të brendshëm rigoroz dhe ka vendosur tërheqjen e shortit si masë paraprake”. Kompania gjithashtu njoftoi se po bashkëpunon me agjencinë qeveritare “për të përcaktuar integritetin e mostrave të ekzaminuara dhe vlefshmërinë e rezultateve të testit”.

‘Asbesti krizotil’, i gjetur në gjurmë të vogla në një grup të pluhurave të pudrës’Johnson dhe Johnson’ që tani tërhiqen nga tregu, është një lloj specifik i asbestit. Ekzistojnë gjashtë lloje kryesore. Ch Krizotilja ’, e quajtur edhe as asbest, e bardhë’ dhe është një silikat magnez me fije mëndafshi, e cila i përket grupit të lovers dashamirëve ’të gjarprit. Asbesti i bardhë është më i përdoruri veçanërisht në ndërtimin e ndërtesave, por edhe në shumë produkte industriale për shkak të rezistencës së tij ndaj nxehtësisë dhe agjentëve të tjerë dhe shkathtësisë së tij.

Debati për kancerogjenitetin e substancës ka filluar prej shumë vitesh. Shumë studime kanë shoqëruar ekspozimin ndaj pluhurit të ‘asbestit krizotil’ ndaj një rreziku në rritje të llojeve të ndryshme të kancerit. Pasi thithet, fibrat e këtij asbesti depërtojnë në mushkëri dhe krijojnë një gjendje të gjatë të pezmatimit veçanërisht në pleurë. Disa studime, të financuara nga industritë e asbestit, pohojnë se krizotilja nuk është kancerogjene. Organizata Botërore e Shëndetit (OBSH) e ka bërë të qartë: të gjitha llojet e asbestit janë kancerogjene, përfshirë ‘krizotilin ’.