Nuk ke shumë forcë shtrënguese te duart? Kujdes me shëndetin mendor

forca shtrenguese

Nuk ke shumë forcë shtrënguese te duart? Kujdes me shëndetin mendor

Forca me të cilën shtrëngohen objektet (apo ‘’grushtohen’’) është e lidhur me shëndetin e trurit.

Një shtrengim i dobët mund të jetë tregues i një problemi të aftësitë konjitive.

Këtë e thotë një studim i publikuar ne Journal of Alzheimer’s Disease (Gazeta e Sëmundjeve të Alzheimer-it), i cili konfirmon një lidhje midis shëndetit mendor dhe atij fizik, dhe tregon sesi matja e forces kapëse, mund të ndihmojë në identifikimin e problemeve të memories dhe mangësitë e të mësuarit që vijnë me avancimin e moshes.

Studiuesit e Universitetit të Dakotës së Veriut ekzaminuan rreth 13.828 pjesëmarrës të grupmoshës 50 vjecare duke i ndjekur për një kohëzgjatje prej 8 vjetësh.

Forca me të cilën pjesëmarrësit grushtonin/shtëngonin u mat me anë të një dinanometri, ndërsa aftësitë konjitive me anë të testeve tradicionale të vlerësimit  të përqëndrimit, memories, gjuhës dhe orientimit.

Nga rezultatet doli se me zvogëlimin e forcës shtrënguese, rritej probabiliteti për t’u prekur nga sëmundje të sferës konjitive.

Studiuesit e interpretuan përfundimin e studimit duke thënë se një reduktim i forcës shtrënguese të duarve është i lidhur me degjenerim neural.

Ndaj edhe, këto rezultate konfirmojnë se të qënurit fizikisht aktiv dhe mbi të gjitha forcimi i muskulaturës, influencon në shëndetin mendor. Kështu që këshilla që vjen është të sterviteni sa më shumë, pasi kot nuk thone: ‘’Mendje e shëndoshë, në trup të shëndoshë’’.