Simptomat dhe trajtimi i sindromit të zorrës së irrituar

Simptomat dhe trajtimi i sindromit të zorrës së irrituar

Sindroma e zorrës së irrituar (IBS) nganjëherë referohet si stomak nervor, zorrë e trashë i irrituar, kolit mukoz ose zorrë spastike. IBS është një grup kushtesh gastrointestinale në të cilat njeriu përjeton një kombinim të dhimbjeve të shpeshta të barkut, fryrjeve dhe ngërçeve të shoqëruara me diarre ose kapsllëk. Kjo ndodh sipas përkufizimit në mungesë të ndonjë inflamacioni themelor, anomali kimike ose anatomike dhe shkaktohet nga një sërë faktorësh, duke përfshirë mikrobiotën e irrituar të zorrëve.

Ndryshe nga keqkuptimi i zakonshëm, kjo gjendje nuk është e njëjtë me sëmundjen inflamatore të zorrëve (IBD), një grup çrregullimesh të tretjes duke përfshirë kolitin ulceroz dhe sëmundjen e Crohn-it që shkaktojnë inflamacion të pjesëve të ndryshme të traktit gastrointestinal. Sindroma e zorrës së irrituar prek 3-20 për qind të popullsisë. Disa nga faktorët e rrezikut përfshijnë stresin dhe konsumimin e ilaçeve dhe ushqimeve të caktuara. Gratë janë më të ndjeshme ndaj IBS sesa burrat.

Simptomat

Simptomat e sindromës së zorrës së irrituar ndryshojnë në kohëzgjatje dhe frekuencë nga një person në tjetrin, dhe mund të shfaqen gjithashtu tek adoleshentët dhe më rrallë tek fëmijët. Disa njerëz kanë simptoma të lehta, ndërsa të tjerë përjetojnë simptoma të konsiderueshme që mund të ndikojnë në cilësinë e jetës së tyre.

Mbani mend: një diagnozë e duhur e trajtuar nga gastroenterologët është vendimtare. Këto simptoma mund të jenë edhe nga sëmundja e Crohn, sëmundja celiac, alergjitë ushqimore ose intoleranca ushqimore dhe duhet të siguroheni që ato të përjashtohen siç duhet përpara se të supozoni se është IBS.

Trajtimi

Opsionet e trajtimit për IBS varen nga lloji i IBS (IBS-C me kapsllëk, IBS-D me diarre, ose IBS-Mixed, diarre e alternuar me kapsllëk) dhe mund të përfshijë:

Ngrënia e një diete me më shumë (ose më pak) fibra;
Shmangia e stresit, ose mësimi i mënyrave për të përballuar stresin;
Eliminimi i FODMAP nga dieta juaj. FODMAP konsiston ne oligosakaride, disakaride, monosakaride dhe poliole të fermentueshme. FODMAP-et janë karbohidrate që gjenden në shumë perime që absorbohen dobët në zorrën e hollë dhe janë të prirur të thithin ujin dhe të fermentohen në zorrën e trashë, duke shkaktuar simptoma. Një dietë me FODMAP të ulët duhet të ndërmerret me një dietolog ose nutricionist;
Marrja e një probiotiku për IBS.