Tumoret, aktiviteti fizik është “një ilaç shtesë”

tumoret dhe aktiviteti fizik

Tumoret, aktiviteti fizik është “një ilaç shtesë”

Aktiviteti fizik është si një “ilaç shtesë” në trajtimin e kancerit, por 38% e të prekurve bëjnë një jetë sedentare . Kjo gjë u vu ne dukje nga nga ekspertët e Fondacionit Aiom (Shoqata Italiane e Onkologjisë Mjekësore), të cilët nisën në Romë operacionin Phalco (Aktiviteti fizik për Onkologjinë) për të shtyrë pacientët të stërviten.

“Ky është një projekt pilot për 60 persona me kancer të gjirit ose metastazë jo-metastike, jo aktivë për 12 muaj midis moshës 40 dhe 65 vjeç – shpjegoi Stefania Gori, presidentja kombëtare Aiom -. Ata do të regjistrohen në 4 qendra italian ku do të ofrohet aktivitet fizik i përkushtuar duke shpresuar se do të sjellë një përfitim për cilësinë e jetës dhe nga këndvështrimi klinik “.

Aktiviteti do të hartohet së bashku me ekspertët e Universitetit “Foro Italico” të Romës dhe Federatës Mjekësore Sportive Italiane (FMSI). “Pacientët e rekrutuar do të ndahen në tre grupe bazuar në nivelet e rrezikut të konstatuar nga një mjek sportiv”, sqaroi Attilio Parisi, zv / rektor i universitetit. Bazuar në nivelet, tre grupe do të trajnohen për të ndjekur një protokoll të kombinuar trainimi për katër muaj me dy seanca javore “.

Aktiviteti fizik, shpjeguan ekspertët, zvogëlon rrezikun e përsëritjes dhe vdekshmërisë nga kanceret e ndryshme, si dhe parandalon potencialisht rreth 20%. “Ne duam të demonstrojmë – shpjegoi Fabrizio Nicolis, president i Fondacionit Aiom – se trajnimi mund të sjellë efekte të dobishme për pacientët si psikologjikisht ashtu edhe fizikisht”.